Home » Overzicht » School- en studieboeken » Lean Green & Black Belt Oefenboek
HOE DIT BOEK TE GEBRUIKEN	9
1	WORLD CLASS	11
1.1	CONTINU VERBETEREN	11
1.1.1	Geschiedenis van Lean en Six Sigma	11
1.1.2	Lean principes	11
1.1.3	Kwaliteitshuis	11
1.1.4	CIMM-raamwerk	12
1.2	KLANTWAARDE (VOC & CTQ)	12
1.2.1	CTQ – Verpleegtehuis	12
1.2.2	CTQ – Uitvoeringsorganisatie	12
1.2.3	CTQ – Kogellager op as	12
1.2.4	CTQ-Flowdown – Pannenkoeken bakken	13
1.2.5	CTQ-Flowdown – Hotelkamer	13
2	POLICY DEVELOPMENT EN DEPLOYMENT	14
2.1	POLICY DEVELOPMENT	14
2.1.1	Missie, visie en kernwaarden	14
2.1.2	Waardestrategieën	14
2.1.3	Cost of Poor Quality	15
2.1.4	Strategie (BB)	15
2.2	POLICY DEPLOYMENT	16
2.2.1	Verandermanagement	16
2.2.2	Stakeholders en stuurgroep	16
2.2.3	Stakeholderanalyse	17
2.3	COMPETENTIEONTWIKKELING	17
2.3.1	Lerende organisatie (BB)	17
2.3.2	Effectieve communicatie (BB)	17
3	PROJECTMANAGEMENT	18
3.1	MANAGEN VAN EEN PROJECT	18
3.1.1	Projectprioritering	18
3.1.2	Projectleden motiveren en betrekken	18
3.1.3	Projectvertraging	18
3.1.4	Projectrisico’s	19
3.2	ROADMAPS VOOR PROCESVERBETERING	19
3.2.1	PDCA-roadmap	19
3.2.2	DMAIC-roadmap	19
4	CIMM LEVEL I – CREËER EEN SOLIDE FUNDAMENT	21
4.1	PROFESSIONELE WERKOMGEVING	21
4.1.1	5S – Op kantoor	21
4.1.2	5S – Op computer	21
4.1.3	5S – Activiteiten	22
4.1.4	5S – Gemba walk	22
4.2	GESTANDAARDISEERD WERK	22
4.2.1	Standard Operating Procedure – Vliegtuigvouwen	22
4.2.2	1-puntsles	23
4.3	KWALITEITSMANAGEMENT	24
4.3.1	Effectieve procesbeheersmethoden	24
5	CIMM LEVEL II – CREËER EEN CONTINUE VERBETERCULTUUR	25
5.1	VISUEEL MANAGEMENT	25
5.1.1	Visualisatie op de werkvloer	25
5.2	PERFORMANCE MANAGEMENT	26
5.2.1	Ohno circle	26
5.2.2	Root cause analyse	26
5.3	BASIC QUALITY TOOLS	27
5.3.1	Affinity diagram – Studenten	27
5.3.2	5-Why techniek – Problem solving	27
5.3.3	Ishikawa – Klachten pizza	28
5.3.4	Cause & Effect matrix – Pannenkoeken bakken	29
EXCEL	29
5.3.5	Scatter plot / Puntenwolk – Elektronisch systeem	29
5.3.6	Pareto chart – Klanttevredenheid	30
5.3.7	Staafdiagram / Bar chart – Corona	30
5.3.8	Staafdiagram / Bar chart – Top 2000	30
5.3.9	Staafdiagram / Bar chart – CPU2000	31
5.3.10	Taartdiagram / Pie chart – Zaklantaarns	31
5.3.11	Time series plot – Coronacijfers	32
5.3.12	Time series plot – Gehaktballen	32
5.3.13	Histogram – Gehaktballen	32
5.3.14	Histogram – Uitkeringen	33
5.3.15	Boxplot – Koffiepads	33
6	CIMM LEVEL III – CREËER STABIELE EN VOORSPELBARE PROCESSEN	34
6.1	PROCESS MAPPING	34
6.1.1	SIPOC – Pannenkoeken bakken	34
6.1.2	SIPOC – Pannenkoeken uitdetaillering	34
6.1.3	Stroomdiagram – Zaklantaarns	35
6.2	PRESTATIEMAATSTAVEN	38
6.2.1	Takttijd – Zaklantaarns	38
6.2.2	Takttijd – Bekeuringen	38
6.2.3	Doorlooptijd – Brieven	39
6.2.4	Doorlooptijd – Aanvragen verwerken	39
6.2.5	First Time Right (FTR) en Rolled Throughput Yield (RTY)	40
6.3	BASIS STATISTIEK	41
6.3.1	Meetschalen	41
6.3.2	Gemiddelde en mediaan	41
6.3.3	Variantie, standaarddeviatie en range	41
6.4	WAARDESTROOM ANALYSE (VSM)	42
6.4.1	Drie M’s en acht verspillingen	42
6.5	VERMINDEREN VAN VERSPILLING (MUDA)	43
6.5.1	Verspillingen – Logistiek proces	43
6.6	VERMINDEREN VAN OVERBELASTING (MURI)	44
6.6.1	Onderhandenwerk – Penny Fab (BB)	44
6.7	VERMINDEREN VAN ONEFFENHEDEN (MURA)	46
6.7.1	Kanban – Lego spuitgietmachine	46
6.7.2	Heijunka – Aanvragen voor innovatiesubsidie (BB)	47
6.7.3	CONWIP – Oppervlaktebehandeling (BB)	47
6.8	WAARDESTROOM VERBETERING	48
6.8.1	SMED – Omsteltijdreductie	48
6.9	BEHEERSBARE PROCESSEN	49
6.9.1	Proces FMEA – Pannenkoeken	49
6.9.2	Poka Yoke – Praktijkvoorbeelden	49
6.10	TOTAL PRODUCTIVE MAINTENANCE (TPM)	50
6.10.1	OEE – Broodbakmachine	50
6.10.2	OEE – Medicijnverpakking (BB)	50
ISBN: 9789492240316